'Onze' mayakinderen van (n)u

Wij steunen, per vestigingsplaats, 2 kinderen uit Guatemala.  Dit doen we via de Keerbergse organisatie vzw 't Mayakind van (n)u. Dit is een organisatie die zich inzet voor de armste in Guatemala. Gust en Ghislaine zijn de oprichters van deze organisatie.  Ze willen arme kinderen ook de kans geven onderwijs te volgen. Zo krijgen ze een kans op een betere toekomst. (www.mayakind.be )
Elke maand stuurt een andere klas een brief of een kaartje naar onze peetkinderen. De kinderen uit Comalapa zijn hier steeds zeer blij mee en reageren met een briefje of kaartje.
Wil je deze brieven eens inkijken ? Dat kan bij juf Cathérine (KK3) in de Kempenlaan of bij juf Nicole  (NK2) in de Nieuwstraat.

In dit filmpje krijg je een beeld van hoe we ginder leven: https://www.youtube.com/watch?v=DvSGz0WCsxQ


De petekinderen van de afd. Kempenlaan

Nummer2

Anndy

Anndy Kimberly Chali Chali
geboortedatum: 22 mei 2005

Nummer4

Elvis

Elvis Obed Camy Catú
geboortedatum: 31 augustus 2006

De petekinderen van de afd. Nieuwstraat

 

 

 

Nummer6

Estéphany

 Estéphany Paola Curuchich Ramirez. 
Geboortedatum
17 juli 2006

 

Nummer8

Danny

Danny Alexander
Tzaj Cutzal
geboortedatum: 8 juli 2004

 

Hieronder vind je een overzicht van de acties die de voorbije jaren plaatshadden.

2016 :   Lozenhoek sponsort  nog steeds Estéfanie en Danny.  Regelmatig krijgen we een zelfgemaakt kaartje of een brief.    Elke klas stuurt, om beurt, ook een brief of foto naar hen. 
Ondertussen zit Estéfanie al in het  3de leerjaar.  Ze is 10 jaar en haar favoriete sport is basketbal.  Ze houdt ook erg van tekenen.  Haar ouders hebben, buiten het centrum van Comalapa, een piepklein winkeltje.  Estéfanie woont hier samen met haar oma, ouders, 2 broers en 2 zusjes. 
Danny is nu 12 jaar en zit in het 4de leerjaar.  Hij houdt nog steeds veel van voetballen.  Terwijl papa in Guatemala (hoofdstad) gaat werken weeft mama op het grote weefgetouw blouses en doeken die ze dan kan verkopen op de markt.  Danny heeft nog 3 jongere broers.

2014 :  Omdat Frank Steven (Kempenlaan) werkt en studeert in het weekend ,voor zijn laatste jaar middelbaar, hebben we  een nieuw petekind.    Dit is Elvis Obed Camey Catú, hij gaat naar het tweede leerjaar.   Elvis Obed is een zeer verstandig ventje. Hij komt er als primus uit bij al de toetsen van 2014.
Zijn familie weeft op weefmachines.    In de familie zijn er al getrouwde kinderen, Elvis Obed is de jongste.
Andy doet het, zoals verwacht, ook goed op school. Zij gaat al naar het 4de leerjaar.
Estéphany Paola Curuchich Ramirez (Lozenhoek) gaat naar het 2de leerjaar.
Spijtig genoeg is Pedro Obed thuis  gebleven, na de dood van zijn mama.    Dany Alexander Tzaj Cutzal neemt zijn plaats in.  Danny Alexander zit in het tweede leerjaar, samen met zijn broertje.  
Hij moet wel wat moeite doen bij het studeren.  Hij speelt heel graag voetbal. 
Hij is de oudste van vier jongens.   Zijn  mama maakt blouses en de papa werkt in Guatemala Stad. 

2013  : Veronica (Lozenhoek) studeert af, … we steunen een nieuw meisje in Guatemala !
In de Lozenhoek hielpen wij Veronica financieel vanaf haar laatste kleuterklas.  Nu is Veronica 17 en studeert ze  verpleegkunde.  Ze kan ,dankzij onze jarenlange steun, nu een beroep aanleren om op eigen benen te staan.  We wensen haar veel succes.
We hebben  een nieuw gezichtje om te helpen opgroeien.  Haar naam : Estéphany Paola Curuchich Ramirez.  Ze is geboren op 17 juli 2006 en zit in het voorbereidend jaar (=laatste kleuterklas).
Ze heeft nog 2 kleinere zusjes.  De papa heeft een weefatelier.
Pedro Obed zit ondertussen al in het 6de leerjaar.  De mama is erg verzwakt door langdurige ziekte en ontvangt extra hulp van de organisatie : het Mayakind.
In de afdeling Kempenlaan steunen we nog altijd Frank ons eerst petekind. Hij studeert eind oktober af dankzij onze steun en wordt ondertussen 18 jaar.
Ook Anddy doet het goed op school, zij is ondertussen 9 jaar.

2011:  Erika  (afdeling Kempenlaan )stapt uit het project en stopt met studeren. Vanaf januari sponsoren we een nieuw meisje, namelijk Anddy.Ze is geboren op 22 mei 2005 en is momenteel  5 jaar.
2011 :  Op donderdag 7 april organiseerden wij  een nieuwe sponsortocht om Veronica, Pedro, Frank en Anddy te ondersteunen in hun kans om onderwijs te volgen.  Eerst kwam Ghislaine (medewerker Mayakind) op bezoek.  Zij vertelde hoe de kinderen van Guatemala wonen en leven en waarom educatie zo belangrijk is.  Vooraf verzamelden onze leerlingen geld in door middel van sponsoring per afgelegd traject. De kleuters stapten vol overgave de Lozenhoekstraat af.   Het eerste, tweede en derde leerjaar maakten een tochtje naar de Kruisheide.   Het vierde, vijfde en zesde leerjaar stapten onder politiebegeleiding rond het meer.  Zo zetten alle kinderen zich, rekening houdend met hun leeftijd, in.  Ook in de Kempenlaan stapte iedereen vol moed hun sponsorgeld bij elkaar.

2010 :  Op woensdag 6 oktober 2010 is Gust Verswyvel met de nieuwe directie van de Maya-kinderen op bezoek geweest in onze school. Ze kwamen een kijkje nemen in de klassen en stonden alleszins versteld van de "luxe en het vele materiaal" dat hier aanwezig is in onze klassen.

2008 : Dennis (Lozenhoek) gaat niet langer meer naar Liceo nuevo horizonte.  Dit vinden we erg spijtig.  Vanaf nu helpen we Pedro Obed Otzoy Xocop bij zijn studie.  Pedro zit in het 3de leerjaar.  

2007 :  Elvia (petekind van afdeling Kempenlaan) stopt met studeren. We krijgen een nieuw petekind.Ze heet Erika Maribel Choquix Xocop en zit in het vijfde leerjaar.

2006 : Ondertussen was ons bijeen gestapt geld bijna opgebruikt en was het tijd om een nieuwe actie te ondernemen om opnieuw geld in het provisielaatje te brengen.  Eind oktober mochten de klassen om beurt een infosessie meemaken waarin ze, voor een stukje dan toch,  konden kennismaken met het dagelijks (school)leven van onze Mayakinderen. Op donderdag 9 november 2006 zetten we dan opnieuw onze beste beentjes voor om Veronica, Denis, Frank en Elvia. te helpen hun schoolloopbaan af te maken. De Mayasponsortocht 2006 zorgde er deze keer voor dat we 4.738,68 euro konden bezorgen aan Gust, de organisator,  waardoor onze sponsorkinderen opnieuw enkele jaren de mogelijkheid kregen om naar school te gaan. Tijdens het schoolfeest in de afd. Nieuwstraat (2007) werden spulletjes uit Guatemala verkocht. Het was een groot succes. Met de opbrengst van 516 euro verwenden we onze 4 kinderen eens extra. 

2005  : BEZOEK UIT GUATEMALA.  Tijdens de tweede helft van september 2005 was Don Pantaleon, de toenmalige directeur van de school van onze peetkinderen samen met zijn echtgenote, Doña Camilla, op bezoek in Keerbergen. Van hieruit werden er een heleboel toeristische uitstappen gemaakt, maar er werden ook studiebezoeken afgelegd om ideeën op te doen die dan bij hen kunnen uitgeprobeerd worden. Op vrijdag 23 september 2005 bezochten ze (samen met Gust en zijn echtgenote als tolken) enkele klassen van onze school. Ze waren vooral geboeid door onze werkwijze met kleuters omdat dat voor hen iets helemaal nieuw is.  Bij een kopje koffie kon,  halverwege het bezoek, ook even van gedachten gewisseld worden met onze leerkrachten over de verschillen tussen onderwijs bij ons en in Guatemala. Eén van de verschillen is bijvoorbeeld het feit dat het schooljaar in Guatemala half januari begint en eind oktober eindigt. 
Vrijdagnacht 9 december 2005 is Don Pantaleon overleden. Na 6 weken zwaar ziek te zijn geweest is hij nog zeer onverwacht overleden. We stuurden, namens onze school, een kaartje om onze oprechte deelneming te betuigen aan zijn vrouw en kinderen. 
De Nieuwe directeur heet Adalberto. Hij is heel lief en attent voor de kinderen. Hij is een man van initiatief en heeft frisse ideeën. Hij wordt bijgestaan door Ingrid, de secretaresse, en een enthousiast team jonge leerkrachten.  De school zal vanaf schooljaar 2008 "Liceo Nuevo Horizonte" heten en zal dan ook beginnen met een eigen middelbaar onderwijs. 

2004 / 2007 : In april 2004 bracht juf Nicole een eerste bezoek aan onze peetkinderen. Ze werden verrast met tekeningen, brieven, kaartjes, balpennen, ballonnen, ... Het deed hen veel plezier ! In april 2007 bracht juf Nicole terug een bezoek aan de school en de petekinderen. 

2003 : Op vrijdag 3 oktober 2003 hielden we voor de eerste maal een sponsorvoettocht.   We stapten met de twee vestigingsplaatsen samen maar liefst 5.221,93 euro bij mekaar. Met dit geld wilden we 4 kinderen (telkens een meisje én een jongen per vestigingsplaats) sponsoren zodat zij in hun land ook de kans krijgen om onderwijs te volgen.