Wereldwaterdag@school'Walk for Water'
Wanneer?
Dinsdag 21 maart 2017

Voor wie?
Basisscholen en secundaire scholen

Wat doen we? 
We tonen met een symbolische actie onze solidariteit met de mensen die geen toegang hebben tot veilig water en we gaan zorgzaam en spaarzaam om met water.

Waarom doen we dit? 
1,5 miljard mensen moeten meer dan een kilometer stappen naar de dichtstbijzijnde waterbron. 2,6 miljard mensen hebben geen toegang tot basissanitatie. Jaarlijks sterven 5 miljoen mensen door onveilig water.

Kennis opdoen over water en in actie komen. Dat is de educatieve uitdaging die we met Wereldwaterdag@school willen aangaan. Zowel in het basis- als secundair onderwijs. 

Samen met je leerlingen ga je op zoek naar informatie over water. Je maakt kennis met de minder fraaie aspecten van de waterproblematiek, maar gaat ook samen op zoek naar oplossingen. In aanloop naar het slotmoment van Wereldwaterdag@school ga je samen met je leerlingen dieper in op de drie motto's van de Walk for Water:

  • Kinderen moeten een boekentas dragen en geen water.
  • We moeten spaarzaam omspringen met onze planeet.
  • Dorst is een onrecht.

GoodPlanet biedt verschillende workshops aan rond het thema water en een pedagogisch dossier in het kader van Wereldwaterdag@school (enkel downloadbaar na inschrijving).

Hoe kan je meedoen?

  • Organiseer een Walk for Water rond je school. Stippel een tocht van om en bij de 6 km uit om de afstand weer te geven die men vaak moet afleggen voor water. Het kan leuk zijn om enkele leerlingen ook water te laten dragen in een emmer, een teiltje, een kruik, bidon, … om hen erop te wijzen dat ook kinderen zo'n watercorvee hebben.Probeer de buurt bij de actie te betrekken. Tips en tricks voor je eigen wandeling, klik hier ›
  • Walk for Water naar of rond een stad of gemeente. In verschillende steden en gemeenten wordt een Walk for Water georganiseerd in samenwerking met het stadsbestuur. De bedoeling is om alle scholen mee te krijgen en hen naar een centrale plaats in de stad of gemeente te laten stappen. Kijk hierof jouw gemeente ook meedoet of neem zelf het voortouw.

Meer informatie 
Bezoek zeker de website www.wereldwaterdagatschool.be. Je vindt er inspiratie voor de organisatie van je Walk for Water, educatief aanbod van de verschillende partners en informatie over leerkrachtenvormingen die georganiseerd worden in verschillende provincies.